Dikanda – Muzyka Czterech Stron Wschodu

DIKANDA to powstały w Szczecinie, uznany szczególnie na zagranicznym rynku muzycznym zespół grający world music. W swojej twórczości Dikanda stawia na autentyczność stylu – poszukuje nowych nurtów i większość utworów jest oryginalnymi kompozycjami. Muzyczne inspiracje czerpie z tradycyjnych, folkowych brzmień szeroko rozumianego orientu – od Bałkanów, przez Izrael, Kurdystan, Białoruś po Indie. W ich utworach można usłyszeć głównie brzmienia bałkańskie i cygańskie. Zespół istnieje od 1997 r. Dikanda ma w swoim dorobku 9 płyt – w tym DVD Live nagrywane w zakopiańskim Teatrze Witkacego; setki koncertów (głównie w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, ale również w Rosji, Indiach oraz w USA), zdobyli także liczne nagrody – w tym „Płyta roku” niemieckiego czasopisma „Folker” przyznana w 2005 roku za „Usztijo”. Koncerty Dikandy to niezwykle emocjonalna podróż po etnicznych brzmieniach, żywiołowe spotkanie pełne energii, charyzmy, prawdziwych uczuć. Charakterystyczne dla Dikandy jest tworzenie nowych słów w tekstach utworów, w ten sposób powstał oryginalny język grupy – „dikandisz”. Najważniejszy w twórczości zespołu jest przekaz, który jest relacją między artystami a publicznością.
 
Dyskografia:
• Muzyka czterech stron wschodu (2000)
• Jakhana Jakhana (2002)
• Usztijo (2004)
• Ajotoro (2008)
• Live (2010)
• DIKANDA Live in Zakopane (2013)
• Rassi (2013)
• Devla Devla (2017)
• Kolęda, Kolęda, (2019)
 
Zespół tworzą (stan na VIII 2021)
Anna Witczak-Czerniawska – śpiew, akordeon
Katarzyna Bogusz – śpiew
Daniel Kaczmarczyk – bębny
Piotr Rejdak – gitara
Grzegorz Kolbrecki – kontrabas
Szymon Bobrowski – trąbka
Dominik Bieńczycki – skrzypce
 
 
Karnety na Festiwal Pannonica 2021 kupisz >>> tutaj

Brak komentarzy do "Dikanda – Muzyka Czterech Stron Wschodu"


    Zostaw komentarz